Biografia ta este cartea ta de vizită și este important să cuprinzi în ea informațiile despre tine, în calitate de autor, într-un mod care să-i facă pe cititori să-și dorească să descopere poveștile tale.
Chiar dacă ești un autor aflat la început de drum și poate părea mai dificil să scrii o biografie, nu te descuraja. Toți marii autori au fost la un moment dat începători și s-au confruntat cu aceeași problemă.
Iată câteva idei utile de care să ții cont când te prezinți în calitate de autor:
Folosește persoana a treia și un ton prietenos și concis;
Adaugă elemente relevante despre tine;
De unde ești și unde locuiești;
Scrie despre cultura ta, istoricul profesional și realizările personale;
Povestește despre temele despre care îți place să scrii precum și stilul pe care îl ai;
Scrie dacă ai experiențe relevante în lumea autorilor (poate ai lucrat la o revistă), precum și orice premii pe care le-ai câștigat sau publicațiile la care ai contribuit;
Scrie ce pasiuni sau interese personale ai, acestea ajută cititorul să aibă sentimentul că te cunoaște. Dacă nu știi ce interese să alegi, le poți scrie pe cele care se leagă de tema cărții;
Încadrează-te în jur de 100 de cuvinte împărțite în unul sau două paragrafe.
Uite un exemplu care ar putea să te ajute:
Courtney Milan scrie cărți despre cărucioare, corsete și ceasuri inteligente. Cărțile ei au primit recenzii foarte bune în Publishers Weekly, Library Journal și Booklist. Ea este o autoare de bestseller-uri New York Times. Courtney scrie un buletin informativ săptămânal despre ceai, cărți și, practic, despre orice altceva.
Înainte de a începe să scrie romance, Courtney a obținut o diplomă de licență în chimie fizică teoretică de la UC Berkeley. După aceea, a urmat facultatea de drept la Universitatea din Michigan și a absolvit summa cum laude. Apoi a fost profesor de drept o vreme. Acum scrie cu normă întreagă.
Lângă descriere, pe spatele cărții, este recomandat să incluzi și o fotografie care să fie de înaltă calitate, cu un fundal neutru, care nu distrage atenția.
De asemenea, la final, îți recomandăm să ceri și părerea celor din jur:
Cere feedback din partea familiei și a prietenilor apropiați, pentru a valida naturalețea tonului pe care l-ai folosit în descriere;
Cere feedback de la colegi, pentru realizările profesionale pe care poate nu le-ai luat în calcul;
Cere feedback de la alți autori, deoarece ei îți pot împărtăși feedback-ul pe care l-au primit de la diverși editori și agenți.
Când ești mulțumit de descriere, completează formularul din site și trimite-ne manuscrisul tău pentru a transforma cartea ta dintr-un vis în realitate cu modelul self – publishing de la Booksprint.
Pe locuri. Fiți gata. Print!
Comments