Interviu cu un autor: Radu Niculescu
- Booksprint
- 26 mar.
- 5 min de citit
Scrisul nu este doar un proces creativ, ci și un drum plin de provocări, alegeri și descoperiri. Radu Niculescu, autorul seriei Societatea, ne împărtășește parcursul său literar, de la inspirația din viața de zi cu zi până la decizia de a publica independent.
În acest interviu, discutăm despre impactul scrisului asupra vieții sale, provocările întâlnite în procesul de publicare și strategiile pe care le-a folosit pentru a-și promova cărțile. De asemenea, oferă sfaturi valoroase pentru autorii aflați la început de drum, dornici să își vadă manuscrisul transformat într-o carte tipărită.
Dacă te pasionează scrisul sau vrei să afli mai multe despre lumea publicării independente, te invităm să descoperi povestea din spatele seriei Societatea!

Booksprint: Ce te-a inspirat să scrii această serie?
Radu Niculescu: Încă de când aveam 20 de ani oameni mai în vârstă veneau la mine și îmi cereau sfatul. Primul îndemn de a scrie mi l-a dat un fost cadru militar, general în rezervă. Dar nu i-am urmat imediat sfatul. Am mai scris, dar mici articole, sau comentarii.
Primul volum din seria Societatea începe cu personajul principal plecând de la birou. Fix pe drumul de la birou până la metrou mi-a venit ideea pentru prima parte a volumului I (este vorba de un drum de 2 km pe care îl parcurg zilnic pe jos).
Booksprint: Cum ți-a influențat scrisul viața de zi cu zi și ce impact crezi că poate avea cartea ta asupra cititorilor?
Radu Niculescu: Eu am în general o viață foarte plină, cred că dacă ziua ar avea 30 de ore tot nu mi-ar fi îndeajuns. De când m-am apucat de scris am terminat și un MBA și mi-am luat încă 4 certificări în IT. Dar partea cu scrisul a fost o provocare imensă. Și asta pentru că pășeam pe un teritoriu complet nou. Zilnic mă preocup de noi metode de promovare, citesc tutoriale, m-am înscris în mai multe cluburi de autori etc. Important este ca fiecare idee care îți trece prin cap că ar putea deveni subiect de carte să o notezi undeva. Dacă nu le notezi, le pierzi în timp.
Referitor la impact. Primul volum este despre un băiat care scrie o carte care schimbă cu totul societatea. Sunt niște idei pe care le prezint în carte destul de îndrăznețe, dar care ar schimba cu totul modul în care trăim. Unul dintre cititori chiar m-a și întrebat: "Crezi că este posibil?" Cel mai probabil nu în următorii 100 de ani, dar după, dacă evoluează puțin omenirea, eu cred că ar fi un drum bun de urmat.
Booksprint: Care a fost cea mai mare provocare în procesul de publicare și cum ai depășit-o?
Radu Niculescu: Inițial primul volum l-am scris în limba engleză. Urmărisem un tutorial despre cum se publică pe Amazon și mi s-a părut simplu (ceea ce a și fost până a devenit mai complicat puțin). Am trimis manuscrisul și câtorva edituri din SUA și UK, dar bine-înțeles majoritatea m-au respins. A fost însă editura Austin Macauley care a citit manuscrisul și a fost de acord să îmi publice cartea. Au fost însă oameni de bună-credință (zic eu, pentru că puteau să-mi ia banii oricum), și m-au sfătuit, fiind autor din altă țară, să-mi public lucrarea în România și să revin după un an la ei.
Cărțile între timp au ceva succes în SUA, Canada și UK și probabil o să negociem altfel contractul în Noiembrie.
Provocarea cea mai mare cu tipăritul a fost în România, unde condițiile de publicare sunt foarte proaste. Nu am reușit să mă înțeleg cu niște edituri destul de mari, parcă vorbeam altă limbă. Din fericire pentru mine, și o spun cu toată sinceritatea, am găsit Booksprint. Cred că putem crește împreună, și asta este un lucru foarte important.
Booksprint: Ce strategie ai folosit pentru a-ți promova cartea după tipărire?
Radu Niculescu: În România am încercat promovare prin Booknation (mi-a adus vreo 100 de followeri pe Facebook, dar cam atât, însă merită pentru palmares, cred că sunt bine indexați la Google) și Meta ADs.
Problema cu Facebook ADs este că primești multe likeuri, dar din păcate este greu să ajungi la cititori. Pare că Facebookul nu este un loc bun de promovare pentru cărți în România sau nu m-am priceput eu (în SUA, Canada și UK este altceva). Urmează să încerc promovare prin influenceri pe Linkedin, cred că am mai multe șanse să ajung la cititori. Am reușit să intru și pe Bookster, care cred că are un potențial uriaș de promovare, fără prea mari costuri.
Booksprint: De ce ai ales să publici independent, cum a fost experiența ta cu acest mod de publicare?
Radu Niculescu: Cum am menționat, a fost foarte greu să mă înțeleg cu vreo editură din România. Nu doar din motive pecuniare, dar nu am reușit să dau de profesioniști.
Am aflat de Booksprint și am zis că banii pe care îi dădeam unei edituri cu renume (care nu garanta vânzări, sau cine știe ce promovare) și m-am decis să investesc eu în promovare. Sunt foarte mulțumit de colaborare, nu văd ce ar fi adus în plus promovarea la o editură. Poate pe viitor se face o integrare cu Emag sau Cărturești, dar cum ziceam suntem în creștere.
Booksprint: Ai recomanda publicarea independentă altor autori aflați la început de drum? De ce?
Radu Niculescu: Aș recomanda-o, dar depinde de implicarea autorului. Trebuie să te zbați să promovezi, să înțelegi unde trebuie să îți faci reclamă, practic să înțelegi un domeniu complet nou. Eu unul mă consider la început de drum, dar cumva dacă nu te lovești singur de toate obstacolele din acest domeniu este cam greu să răzbați. Desigur, poți să fii autor începător dar să ai un renume și atunci să apelezi la o editură. Sau dacă ești destul de bogat să îți permiți promovare la TV, oameni de radio etc.
Booksprint: Ce sfat le-ai oferi scriitorilor care vor să își vadă cartea tipărită, dar nu știu de unde să înceapă?
Radu Niculescu: În primul rând să găsească câteva persoane disponibile să citească manuscrisul, eventual niște persoane care să cunoască destul de bine gramatica limbii române, pentru un a evita eventualele greșeli flagrante. Acest lucru este bun și pentru o primă evaluare cărții, cu condiția să fie una sinceră.
Apoi trebuie lucrat la o copertă. Dacă scriitorul are ceva cunoștințe de calculator, eu recomand Canva pentru realizarea coperților.
Dacă nu, există site-ul Fiverr unde se oferă servicii pentru realizare de coperți, materiale de marketing (banere, filmulețe și toată gama de promovare media).
Recomand însă un abonament la Canva (se salvează foarte mulți bani, mai ales dacă decizi să promovezi foarte mult pe rețelele de socializare).
Se găsesc pe YouTube tutoriale de folosit Canva, care te învață de la 0 tot ce vrei să știi.
Apoi, cu toate acestea pregătite, mergeți la Booksprint și se ocupă ei de tot.
Este un drum lung, dar frumos, iar dacă există perseverență și dorința de îmbunătățire a stilului, o să vină și succesul. Nu peste noapte însă.
Muncă multă și implicare ar fi cred soluția succesului.
Seria Societatea nu este doar o colecție de cărți, ci o provocare pentru minte și suflet. Dacă îți plac ideile îndrăznețe și poveștile care te fac să privești lumea dintr-o altă perspectivă, atunci această serie este pentru tine.
Descoperă Societatea de Radu Niculescu și lasă-te purtat într-un univers unde fiecare pagină poate schimba felul în care vezi viitorul!
🛒 Comandă acum seria sau dă-i o șansă primului volum și fă primul pas spre o lectură care te va surprinde!
Comments